Nu har jag precis bakat färdigt en omgång av gifflar fyllda med vanilj och jordgubbs sylt. 



Barnens dagis kompis är på väg över med sin mamma. Då passar  det alldeles utmärkt att ha något nygräddat och gott att fika med. 

Recept på mina gifflar kommer här. 

500g vetemjöl  ca 16-24 st 
1 jäst
3 dl ljummen mjölk
I dl olja
1 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg. 

Fyllning
Jordgubbssylt
Vaniljkräm ( marsan pulver) 

Häll vetemjöl i en bunke, häll i salt och rör runt.
Därefter häller du i oljan och ägget.
Smula ner jästen över det andra, strö över socker och tillsist heller du i den ljumna mjölken och börja arbeta upp en deg.
Tillsätt mer vetemjöl om det behövs, dock lite i tagen. 
Knåda degen tills den är mjuk och släpper bunken.
Täck med en bakduk  och låt jäsa ca 45 min eller till dubbel storlek. 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg degen sen på ett mjölat underlag, knåda igenom lite, och dela i två bitar. 
Kavla sedan ut en cirkel ( ca i cm i tjocklek.)  Skär sedan cirklen i fyra delar. 
Skär sedan varje fjärde del i ytterligare 2 delar. ( vill du ha lite mindre gifflar skär du fjärdedelarna tre bitar.) 


Lägg en liten klick sylt och vaniljkräm. 
Vik sedan långsidan över vaniljkrämen.


Vik in kanterna.

 
Rulla sedan färdigt giffeln. 


Lägg sedan gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila ca 10-15 minuter. 
Pensla gifflarna med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen tills gifflarna har fått en fin färg  på ytan. Ca 15-20 min. På 200 grader

Låt sedan svalna lite och pudra över med florsocker eller vaniljsocker.


Sen kan man göra som jag och tjuvstarta med en liten fika. 😉



 Smaklig spis :)